sâmbătă, 14 februarie 2015

Despre pietrele la rinichi - ce sunt si cum le tratam

      

1.Ce sunt pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sau calculii renali se dezvoltă din săruri şi minerale care sunt transportate de urină.  Boala  în sine se numeşte litiază (renală).
 
  2.  Simptomele asociate pietrelor la rinichi.
Atunci când calculii renali se deplasează în tractul urinar pot provoca:
·  durere puternică în zona spatelui, abdomenului inferior sau zonei genitale
·  senzaţie intensă de arsură în timpul urinării
·  hematurie (urinare cu sânge)
·  ameţeli şi vărsături
Pietrele mai mici, nu provoacă simptome în majoritatea cazurilor, cel mult o jenă în momentul urinării.
 
3.  Diagnosticarea pietrelor la rinichi
Calculii renali sunt în rare cazuri diagnosticaţi înainte să cauzeze durere. Odată ajuns la medic, pacientul va fi supus testelor imagistice, de regula ecografie.
 
4.  Tipuri si cauze ale aparitiei pietrelor la rinichi
Tipuri: Pietrele la rinichi se formează când urina are un conţinut prea mare de minerale şi săruri care se întăresc. Uneori, când piatra trece din rinichi în ureter, urinarea este dureroasă şi se face cu dificultate.
Există mai multe tipuri de pietre la rinichi:
– Cele formate din calciu sau oxalat de calciu sunt cel mai des întâlnite.
– Pietrele struvitice conţin magneziu cristalizat şi amoniac. Acestea se formează mai ales după infecţii ale tractului urinar.
– Pietrele din acid uric apar la persoanele care au o aciditate ridicată a urinei.
– Pietrele de cistină sunt destul de rare
Cauze ale apariţiei: Aparitia calculului renal este un proces complex cu un determinism multifactorial:
- cresterea concentratiilor sarurilor urinare (calciu, fosfat, oxalati, cistina, urati) prin ingestia si absorbtia  crescuta a alimentelor care le contin, anomalii ale functiilor renale
oligurie = scadere a cantitatii de urina eliminata in 24 h
aport de lichide scazut
deshidratare ( climat cald, temperaturi ridicate ce provoaca transpiratie abundenta)
urina acida - formata in urma unui aport crescut de proteine de origine animala, grasimi animale, branzeturi „asortat" cu un consum exagerat de sare.
ereditatea; antecedentele familiale se pot asocia cu aparitia calculilor renali
infectia urinara cu anumiti germeni (Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Staphylococus) favorizeaza litogeneza (procesul de formare a calculilor) prin eliberarea a 2 enzime: ureaza si proteaza
staza urinara; depunerea sarurilor este mult mai facila cand urina „stagneaza" sau curge mai lent decat este normal (din cauza unor disfunctii).
 
5. Tratamentul pietrelor la rinichi
Există mai multe tipuri de tratamente ale calculilor renali. Medicul ar putea prefera o anumită tehnică in defavoarea alteia, în funcţie de mărimea şi localizarea pietrei renale, dar şi de tratamentul care a fost urmat.
A.   Tratamentul conservator
Pentru că multe dintre pietrele renale sunt suficient de mici pentru a fi eliminate pe cale naturală în timpul urinării, medicul poate recomanda bolnavului să bea cât mai multă apa care va ajuta la îndepărtarea pietrei. În unele cazuri este necesară administrarea de calmante pentru ca durerea să fie ameliorată.
Atunci când o persoană elimină o piatră, indicat ar fi ca aceasta să fie dusă la laborator pentru a se analiza conţinutul. Astfel se poate stabili ce alimente trebuie evitate (cele ce ar putea contribui la formarea pietrelor).
În afara de apă se pot consuma şi sucuri naturale de lâmâie care au rolul de a stimula eliminarea pietrei.
B.   Litotripsia (litotritia) extracorporală cu unde de şoc
Medicul poate considera că această tehnică este potrivită în cazul unui bolnav pentru spargerea unui calcul renal. Cu ajutorul unui aparat, undele de şoc de la nivelul pielii vor fi orientate spre calcul şi îl vor sfărâmiţa în fragmente foarte mici care pot fi eliminate în mod natural, prin sistemul urinar.
C.    Nefroscopia
Acest procedeu este utilizat atunci când calculii renali sunt mari şi presupune inserarea unui tub prin intermediul unei incizii de mici dimensiuni la nivelul pielii, din spate lateral, spre abdomen şi rinichi pentru a ajuta la drenaj. O cameră cu fibră optică, numită nefroscop oferă imagini exacte ale locului de amplasare al pietrei. Cu ajutorul unei sonde alimentate cu energie, calculul renal va fi dezintegrat în bucăţi mici.
D.   Ureteroscopia (retrogradă şi anterogradă)
Ureteroscopul este un instrument optic de mici dimensiuni cu un tub telecopic foarte subţire, o cameră de luat vederi şi o carcasă de mici dimensiuni; acesta este introdus prin uretră, vezică urinară si ureter, în locul în care se află piatra.
 
6. KELLAGON, soluţia de top 100% naturala oferită de Sprint Pharma împotriva pietrelor la rinichi!       
   
KELLAGON este un adjuvant eficient în tratamentul litiazei şi al colicii renale, datorită substanţelor active ale celor două ingrediente: Ammi Visnaga şi Cymbopogon Proximus. Primul dintre ele, Ammi Visnaga, acţioneaza ca relaxant muscular, fiind folosit de sute de ani pentru diminuarea durerilor cauzate de calculii renali. Proximadiolul şi kelina au rol de spasmolitice prin acţiunea directă pe musculatura netedă de la nivel ureteral, ameliorând astfel şi durerea care însoţeşte spasmul. Prin kelloglicozide şi terpene, KELLAGON are un efect diuretic datorat creşterii ratei filtratului glomerular. De asemenea, produsul are şi efect litic (de spargere) asupra calculilor pe bază de calciu.
Din experienţa cu mii de pacienţi care au scăpat de pietrele la rinichi cu ajutorul Kellagon, ştim că produsul îşi poate dovedi eficieţa chiar foarte repede, unii pacienţi începând să elimine calculii chiar la 3-4 zile de la începerea tratamentului. Oricum, majoritatea celor ce au administrat KELLAGON, la o săptămână de la începerea tratamentului au declarat că simt îmbunătăţiri majore.
Un lucru foarte important la administrarea KELLAGON: dat fiind efectul diuretic, se recomanda consumul de minim doi litri de lichid pe zi, pe toată perioada administrării.
Avantajele tratamentului cu KELLAGON sunt multiple: cost relativ redus, nu necesită prescripţie medicală, are o eficienţă rapidă (in decurs de cateva zile puteti elimina calculii), poate fi administrat oriunde (sunt capsule). Kellagon poate fi procurat din majoritatea farmaciilor si magazinelor naturiste din tara. Un alt aspect important: este un produs 100% natural, nu generează reacţii adverse şi nu are contraindicaţii decat legate de administrarea pe parcursul sarcinii.
De asemenea, KELLAGON are si un rol de preventie in aparitia pietrelor la rinichi. Sunt recomandate anual doua cure de cate o luna, mai ales pacientilor care au avut in trecut probleme de acest tip. De regula, ei sunt predispusi la recidiva, si "paza buna trece primejdia rea".
Efecte: Efect litic împotriva calculilor renali, antispastic, miorelaxant, diuretic.
 
7. Modalităţi de prevenire a (re)apariţiei calculilor renali
Nu este bine cunoscut mecanismul complex prin care iau calculii renali nastere ca sa putem evita formarea lor, dar daca avem un stil de viata sanatos vom putea sa-i ţinem departe :
consumul de lichide, cel putin 2 litri pe zi
- alimentatie variata (fructe, legume, carne de pui)
- evitarea grasimilor, a carnii de porc, vita, miel, vanat
- activitate fizica zilnica, evitarea sedentarismului
- control medical periodic.
Aşa cum spuneam mai sus, pentru prevenirea (re)apariţiei calculilor renali, recomandam mai ales pacienţilor care au avut în trecut pietre la rinichi, o cura de KELLAGON de câte o luna (60 capsule, 2/zi), de două ori pe an, preferabil toamna şi primăvara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu